Healthy English

Projekt „Healthy English”

 

            Miło nam poinformować, że przez trzy kolejne semestry (IX 2018 – XII 2019) nasza szkoła będzie realizować projekt pt. „Healthy English”.

            Projekt realizowany jest dzięki Programowi „English Teaching”, który został stworzony przez Polsko – Amerykańską Fundację Wolności, a krajowym operatorem Programu jest Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA.

            Uczestnikami zajęć są uczniowie klasy V, którzy wraz z koordynatorem, p. Joanną Lewandowską, będą realizować zadania związane z rozwijaniem kompetencji językowych oraz korzystając z nowoczesnych technologii wykonają m.in. e-book z przepisami w języku angielskim, Avatary udzielające porad żywieniowych czy zmontują film ze zdjęć wykonanych podczas warsztatów kulinarnych. Uczniowie będą rozwijali się językowo, ale też wezmą udział w spotkaniu z panią dietetyk, w warsztatach kulinarnych z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich, będą wypiekali skomponowaną przez siebie pizzę, która powstanie na warsztatach z native speaker’em czy też będą eksperymentować kulinarnie w Owczarkowej Zagrodzie. Przed nami 1,5 roku ciekawych i rozwijających zajęć, duża dawka dobrej zabawy i kulinarnych doznań. A wszystko to dzięki programowi „English Teaching”.

                                                                                  Koordynator projektu Joanna Lewandowska


         WARSZTATY ŻYWIENIOWE Z PANIĄ DIETETYK

                  17.10.18r. uczniowie klasy V mieli ogromną przyjemność spotkać się na warsztatach żywieniowych z panią dietetyk Aleksandrą Kulasiewicz. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu, które zostało zorganizowane w ramach projektu Healthy English, realizowanego dzięki programowi English Teaching. Ponieważ projekt zakłada poszerzanie wiedzy uczniów w zakresie zdrowego odżywiania i stylu życia, pani dietetyk przygotowała dla uczniów prezentację na temat wartości odżywczych produktów, piramidy żywieniowej oraz ważnych aspektów zdrowego stylu życia, odwołując się przy tym do upodobań i doświadczeń dzieci. Oprócz prezentacji i ciekawych rozmów na temat zdrowego stylu życia, pani dietetyk przygotowała dla nich konkurencje praktyczne. Uczniowie podzieleni na dwie grupy konkurowali ze sobą, przygotowując trzy główne posiłki z wydrukowanych obrazków oraz odpowiadając na pytania. Dzięki temu spotkaniu uczniowie dowiedzieli się między innymi, jaka jest różnica między dobrymi i niewskazanymi słodyczami, produktami z białej oraz ciemnej mąki, oraz dlaczego aktywność fizyczna jest podstawą piramidy żywieniowej. Na koniec wyposażyła nas w komplet przepisów na zdrowe posiłki, z których mamy zamiar skorzystać już na najbliższych zajęciach projektowych, robiąc pyszny i zdrowy deser jogurtowo – owocowy. Serdecznie dziękujemy pani Aleksandrze Kulasiewicz, która w ciekawy i profesjonalny sposób przybliżyła dzieciom tematykę zdrowego stylu życia.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                  Koordynator projektu – Joanna Lewandowska


Etwinning project „At a European table”

       Kolejne zadanie międzynarodowego projektu eTwinning, realizowanego wspólnie z wieloma krajami, za nami. Nasze pacynki wykonane z warzyw i owoców były niepowtarzalne. Każdy z nas wykorzystał inne warzywo czy owoc oraz swoją nieograniczoną wyobraźnię, by październikowe zadanie wykonać jak najlepiej. No i udało się.

A tak bawiliśmy się, przygotowując nasze pacynki: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=T2Bw1vB4keQ

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                       Joanna Lewandowska


Pyszne i zdrowe desery

           Po zajęciach teoretycznych przyszedł czas na wykorzystanie poznanych zasad zdrowego żywienia w praktyce. Najpierw nauczyliśmy się odpowiednich zwrotów i słów w języku angielskim, by móc je potem wykorzystać w trakcie przygotowywania deseru. Przepisy wykonywanych przez nas potraw posłużą nam do stworzenia e-booka. Nasze desery składały się wyłącznie ze zdrowych składników, tj. z jogurtu o dobrym składzie, mrożonych owoców, siemienia lnianego, odrobiny syropu trzcinowego i startej gorzkiej czekolady. Wierzch deseru ozdobiły pestki granatu. Prosty w przygotowaniu i niedrogi do przygotowania deser zaskoczył nas smakiem i finezją. Teraz uczniowie mogą samodzielnie przygotować tego typu deser swoim domownikom, co wiemy, ze już ma miejsce. Nowe talenty kulinarne rosną.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                                          Joanna Lewandowska


   LOGO PROJEKTU

           Ponieważ nasze zainteresowania krążą wokół tematyki zdrowego stylu życia, postanowiliśmy stworzyć logo naszego projektu „Healthy English” oraz projektu eTwinning „At a European Table”, nad którym w tym roku pracujemy właśnie z warzyw i owoców. Wykorzystaliśmy całe pokłady kreatywności, by każdą literę zbudować z innego produktu i ostatecznie stworzyć cały napis. Mieliśmy przy tym świetną zabawę. Zajrzyjcie do galerii, by się o tym przekonać. A pod tym adresem znajdziecie film z pracy nad logo projektu eTwinning.  Zapraszamy!

https://animoto.com/play/NRg3ZHNBCnFKh5PkRiCidw

                                                                                              koordynator Joanna Lewandowska


       Piramida żywnościowa

             Kolejne zajęcia w ramach projektu „Healthy English” za nami. Podczas spotkania z panią dietetyczką Aleksandrą Kulisiewicz poznaliśmy wszystkie grupy żywnościowe oraz zasady zdrowego odżywiania się. Dowiedzieliśmy się też, jak wygląda zmodyfikowana niedawno piramida żywnościowa i co stanowi jej podstawę. Najważniejsza jest aktywność fizyczna, a tuż za nią spożywanie warzyw i owoców. Czubek piramidy stanowią tłuszcze, co oznacza, że te produkty powinniśmy spożywać w ograniczonych ilościach, aczkolwiek one również są niezbędne dla naszego organizmu, gdyż witaminy A, D, E i K rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Podsumowaniem tego spotkania były zajęcia, na których poznaliśmy nazwy grup spożywczych (nabiał, węglowodany, tłuszcze, owoce i warzywa) w języku angielskim, a następnie, podzieleni na grupy, stworzyliśmy piramidę żywnościową po angielsku.

GALERIA ZDJĘĆ

Uczniowie klasy 5

 


Międzynarodowa wymiana nasion

     W ramach międzynarodowego projektu eTwinning „At a European table” uczestnicy projektu wymienili się nasionami, które następnie zostaną posiane w partnerskich szkołach. Nasze nasiona (szczypiorek, bazylia oraz sałata) zostały wysłane do szkoły w Grecji. Dołączyliśmy tez list własnoręcznie napisany po angielsku wraz z naszymi podpisami. Nie możemy się doczekać przesyłki od nich, by posiać i pielęgnować rośliny, które z wysłanych nasion wyrosną. Efekty z pewnością zaprezentujemy.

GALERIA ZDJĘĆ

         Joanna Lewandowska

 

 


Greek seeds

         Już są! Właśnie dotarły do nas nasiona wysłane przez naszych greckich partnerów. Otrzymaliśmy nasiona bazylii, oregano, pomidorków koktajlowych i szpinaku. Wymiana nasion jest częścią międzynarodowego projektu eTwinning, realizowanego przez cały rok szkolny przez klasę V z kilkunastoma krajami europejskimi. Otrzymane nasiona każdy z partnerów posieje, a potem pochwali się okazałymi, miejmy nadzieję, roślinami.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                  Joanna Lewandowska

 


          Bomba witaminowa –sałatka owocowa

  Było pysznie i zdrowo. 23 listopada na zajęciach w ramach projektu „Healthy English”,ubrani we własnoręcznie ozdobione fartuszki i czapki kuchenne, przygotowaliśmy smaczną i pełną witamin, tak potrzebnych w okresie jesieni i zimy, sałatkę owocową. Zanim ją wykonaliśmy, poznaliśmy angielskie nazwy użytych składników.Okazało się, że jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Przed nami coraz bardziej skomplikowane, ale i ciekawe zadania. Już nie możemy się ich doczekać.

Uczniowie klasy V wraz z koordynatorem projektu – p. Joanną Lewandowską

 


     
METRO

14.12.2018 wybraliśmy się do kręgielni Metro, by po pierwsze wspólnie spędzić czas całą klasą, a po drugie w praktyce przećwiczyć zwroty potrzebne przy zamawianiu potraw. Do zadania przygotowywaliśmy się na zajęciach projektowych, poznając zwroty i nazwy potraw. Szczęśliwie dla nas, kręgielnia Metro zatrudnia osobę władająca językiem angielskim, która mogła nas profesjonalnie obsłużyć. Początkowo zamawianie po angielsku wydawało nam się dosyć stresujące, ale potem okazało się, że jesteśmy w stanie samodzielnie zamówić potrawy i napoje po angielsku i stres minął. Stwierdzamy, że było to bardzo motywujące doświadczenie, które pokazało, że znajomość języka angielskiego może być potrzebna w różnych życiowych sytuacjach (np. w restauracji), ale też, że my jesteśmy w stanie sprostać temu zadaniu. I to doświadczenie dodaje nam wiatru w żagle.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                       Uczniowie kl. V wraz z p. Joanną Lewandowską


Językowo i technologicznie

Trening czyni mistrza, a więc systematycznie i nieustająco dbamy o swój rozwój zarówno od strony językowej, jaki i technologicznej. Wykorzystujemy w tym celu dostępne narzędzia i urządzenia. Nie jest nam obca praca na tabletach, komputerach czy smartfonach. Dzięki licznym aplikacjom (Quizizz, Quizlet, Kahoot, LearningApps czy Wordwall) nasze zajęcia są przyjemną formą nauki. Każdego dnia chcemy być coraz lepsi.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                              Uczniowie kl. V