Healthy English

Projekt „Healthy English”

 

            Miło nam poinformować, że przez trzy kolejne semestry (IX 2018 – XII 2019) nasza szkoła będzie realizować projekt pt. „Healthy English”.

            Projekt realizowany jest dzięki Programowi „English Teaching”, który został stworzony przez Polsko – Amerykańską Fundację Wolności, a krajowym operatorem Programu jest Nidzicka Fundacja Rozwoju NIDA.

            Uczestnikami zajęć są uczniowie klasy V, którzy wraz z koordynatorem, p. Joanną Lewandowską, będą realizować zadania związane z rozwijaniem kompetencji językowych oraz korzystając z nowoczesnych technologii wykonają m.in. e-book z przepisami w języku angielskim, Avatary udzielające porad żywieniowych czy zmontują film ze zdjęć wykonanych podczas warsztatów kulinarnych. Uczniowie będą rozwijali się językowo, ale też wezmą udział w spotkaniu z panią dietetyk, w warsztatach kulinarnych z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich, będą wypiekali skomponowaną przez siebie pizzę, która powstanie na warsztatach z native speaker’em czy też będą eksperymentować kulinarnie w Owczarkowej Zagrodzie. Przed nami 1,5 roku ciekawych i rozwijających zajęć, duża dawka dobrej zabawy i kulinarnych doznań. A wszystko to dzięki programowi „English Teaching”.

 

                                                                                  Koordynator projektu Joanna Lewandowska


         WARSZTATY ŻYWIENIOWE Z PANIĄ DIETETYK

                  17.10.18r. uczniowie klasy V mieli ogromną przyjemność spotkać się na warsztatach żywieniowych z panią dietetyk Aleksandrą Kulasiewicz. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu, które zostało zorganizowane w ramach projektu Healthy English, realizowanego dzięki programowi English Teaching. Ponieważ projekt zakłada poszerzanie wiedzy uczniów w zakresie zdrowego odżywiania i stylu życia, pani dietetyk przygotowała dla uczniów prezentację na temat wartości odżywczych produktów, piramidy żywieniowej oraz ważnych aspektów zdrowego stylu życia, odwołując się przy tym do upodobań i doświadczeń dzieci. Oprócz prezentacji i ciekawych rozmów na temat zdrowego stylu życia, pani dietetyk przygotowała dla nich konkurencje praktyczne. Uczniowie podzieleni na dwie grupy konkurowali ze sobą, przygotowując trzy główne posiłki z wydrukowanych obrazków oraz odpowiadając na pytania. Dzięki temu spotkaniu uczniowie dowiedzieli się między innymi, jaka jest różnica między dobrymi i niewskazanymi słodyczami, produktami z białej oraz ciemnej mąki, oraz dlaczego aktywność fizyczna jest podstawą piramidy żywieniowej. Na koniec wyposażyła nas w komplet przepisów na zdrowe posiłki, z których mamy zamiar skorzystać już na najbliższych zajęciach projektowych, robiąc pyszny i zdrowy deser jogurtowo – owocowy. Serdecznie dziękujemy pani Aleksandrze Kulasiewicz, która w ciekawy i profesjonalny sposób przybliżyła dzieciom tematykę zdrowego stylu życia.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                  Koordynator projektu – Joanna Lewandowska


Etwinning project „At a European table”

       Kolejne zadanie międzynarodowego projektu eTwinning, realizowanego wspólnie z wieloma krajami, za nami. Nasze pacynki wykonane z warzyw i owoców były niepowtarzalne. Każdy z nas wykorzystał inne warzywo czy owoc oraz swoją nieograniczoną wyobraźnię, by październikowe zadanie wykonać jak najlepiej. No i udało się.

A tak bawiliśmy się, przygotowując nasze pacynki: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=T2Bw1vB4keQ

Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                       Joanna Lewandowska


Pyszne i zdrowe desery

           Po zajęciach teoretycznych przyszedł czas na wykorzystanie poznanych zasad zdrowego żywienia w praktyce. Najpierw nauczyliśmy się odpowiednich zwrotów i słów w języku angielskim, by móc je potem wykorzystać w trakcie przygotowywania deseru. Przepisy wykonywanych przez nas potraw posłużą nam do stworzenia e-booka. Nasze desery składały się wyłącznie ze zdrowych składników, tj. z jogurtu o dobrym składzie, mrożonych owoców, siemienia lnianego, odrobiny syropu trzcinowego i startej gorzkiej czekolady. Wierzch deseru ozdobiły pestki granatu. Prosty w przygotowaniu i niedrogi do przygotowania deser zaskoczył nas smakiem i finezją. Teraz uczniowie mogą samodzielnie przygotować tego typu deser swoim domownikom, co wiemy, ze już ma miejsce. Nowe talenty kulinarne rosną.

GALERIA ZDJĘĆ

                                                                                                          Joanna Lewandowska


   LOGO PROJEKTU

           Ponieważ nasze zainteresowania krążą wokół tematyki zdrowego stylu życia, postanowiliśmy stworzyć logo naszego projektu „Healthy English” oraz projektu eTwinning „At a European Table”, nad którym w tym roku pracujemy właśnie z warzyw i owoców. Wykorzystaliśmy całe pokłady kreatywności, by każdą literę zbudować z innego produktu i ostatecznie stworzyć cały napis. Mieliśmy przy tym świetną zabawę. Zajrzyjcie do galerii, by się o tym przekonać. A pod tym adresem znajdziecie film z pracy nad logo projektu eTwinning.  Zapraszamy!

https://animoto.com/play/NRg3ZHNBCnFKh5PkRiCidw

 

                                                                                              koordynator Joanna Lewandowska