21 marca 2017 r. w Zespole Szkolno – Przedszkolnym im. Jana Kochanowskiego w Aleksandrii upłynął pod znakiem Dnia Samorządności. Uczniowie, witając nadejście wiosny, „wzięli sprawy w swoje ręce” i przejęli odpowiedzialność za organizację tego wyjątkowego dnia. Nadzór nad przebiegiem Dnia Samorządności spoczywał w rękach Zarządu Samorządu Uczniowskiego Szkoły i jego opiekuna, aktywnie wspomaganych przez uczniów klasy II gimnazjum.
Tradycyjnie Dzień Wiosny w naszej placówce obchodzimy pod hasłem promocji zdrowej żywności i aktywnego stylu życia. Tak było i tym razem. Poszczególne klasy, od najmłodszych – klasy „0” po najstarszych – klasę III gimnazjum, pod nadzorem wychowawców przygotowywały przekąski, które powinny być podstawą każdej prawidłowo zbilansowanej diety. Uczniowskie propozycje miały na celu zachęcenie nawet najbardziej opornych do zmiany często niezdrowych nawyków żywieniowych poprzez propagowanie nawyku zdrowego odżywiania, zwrócenie uwagi na niezdrowe składniki niektórych gotowych przekąsek i konsekwencje ich zażywania, a także nabycie umiejętności prawidłowego planowania w przygotowaniu przekąski. Następnie w sali gimnastycznej szkoły odbył się pokaz kulinarny w ramach „III Szkolnego Konkursu na Zdrową Przekąskę”, poparty prezentacją multimedialną wykonaną przez klasę I gimnazjum; artystyczną w wykonaniu „zerówki” oraz wykładami przedstawicieli pozostałych klas na temat składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów użytych przy przyrządzaniu potraw. Najprzyjemniejszym akcentem tej części programu była z całą pewnością degustacja. Jury, biorąc pod uwagę: smak potraw, estetykę wykonania, tendencję do unikania lub zastępowania składników niezdrowych, takich jak sól, cukier, innymi zdrowymi elementami pożywienia oraz sposób prezentacji, wytypowało zwycięzców w poszczególnych kategoriach wiekowych (klasy „0” – III szkoły podstawowej, klasy IV – VI szkoły podstawowej i I – III gimnazjum).
Niewątpliwą atrakcją „zielonego” Dnia Samorządności była wizyta i prelekcja pani dietetyk Aleksandry Kulasiewicz, która w przystępny sposób przybliżyła uczniom zasady zdrowego odżywiania; wyjaśniła, na czym polega bycie świadomym konsumentem, a także zwróciła uwagę na problem anoreksji i wpływ palenia papierosów na zdrowie człowieka.
Radosna atmosfera towarzyszyła nauczycielom i uczniom również podczas ostatniego etapu obchodów Dnia Samorządności – palenia Marzanny.
Sylwia Herman