21 marca uczniowie naszej szkoły przywitali w “smakowity” sposób. Od rana w swoich klasach zajęli się przygotowywaniem smacznych potraw i przekąsek. Celem obchodów Dnia Wiosny było promowanie zdrowego odżywiania, czyli zastosowanie w kuchni naturalnych produktów do przygotowania posiłków – pizzy, tortilli, ciast, ciasteczek, surówek, sałatek i innych zdrowych i smacznych przekąsek.
Zadanie z pozoru łatwe, okazało się wyzwaniem logistycznym. Dzięki doskonałej współpracy z pracownikami szkolnej kuchni – panią Jolą i panem Adamem, sto procent wypieków okazało się sukcesem.
Pizze były doskonałe, ciasta i ciasteczka przepyszne, a całość dopełniały sałatki i soki z samodzielnie wyciśniętych owoców.
Po przygotowaniu dań do pokazu, w hali sportowej odbyła się prezentacja potraw. Każda grupa, przedstawiając swoje “kulinarne dzieło”, omawiała je pod kątem zawartych w nim witamin, mikroelementów i kalorii. Następnie zobaczyliśmy prezentacje multimedialne, przygotowane przez klasy 7A, 7B i 8, a dotyczące – opieki i ochrony zwierząt, segregacji odpadów i zasad savoir vivre podczas spożywania posiłków i zachowania w stołówce/jadalni.
Na koniec pozostała degustacja przygotowanych smakołyków.
Dzięki takim działaniom nasi uczniowie nabyli sporo umiejętności oraz wiedzy kulinarnej.
Ponieważ nasze środowisko jest już bardzo zanieczyszczone, Szkolny Samorząd Uczniowski, który był koordynatorem działań, podjął decyzję o niewykonywaniu marzanny, aby jej nie topić i palić.
Dziękujemy za wspólną zabawę i pomoc nauczycielom oraz pracownikom obsługi.
Wiktoria Herman